Pektoenzym pektopol 5g – SpiritFerm

3,30 zł
Brutto

Szeroko stosowany przez winiarzy enzym w produkcji win. Enzym rozkłada tzw. substancje pektynowe (pektyny) i zamienia je w związki rozpuszczalne.

W tej chwili: 5 Osób ogląda ten produkt
Pospiesz się! Tylko 110 produktów pozostało na stanie!

Rabaty ilościowe

Ilość Cena Oszczędzasz
5 3,17 zł Do 0,66 zł
10 2,97 zł Do 3,30 zł
Ilość
0
Produkt dostępny

Pektoenzym pektopol 5g

Pektoenzym 5g na około 25L nastawu

Szeroko stosowany przez winiarzy enzym w produkcji win. Enzym rozkłada tzw. substancje pektynowe (pektyny) i zamienia je w związki rozpuszczalne.

Pektoenzym zaleca się dodawać do wszystkich win fermentowanych w miazdze.

Zawartość pektyn w wybranych owocach:

jabłko – 1 do 1,5%

wytłoki jabłkowe – 8 do 15%

morele – 1%

czereśnie – 0,4%

skórki owoców cytrusowych – 30%

Dzięki zastosowaniu pektolasy:

mamy większy uzysk soku z owoców;

enzym wspomaga fermentację win owocowych – pełniejsze odfermentowanie cukrów owocowych;

zastosowanie enzymu ułatwia późniejsze klarowanie wina;

enzym rozbijając ściany komórkowe w owocach sprawia, że wina są bardziej aromatyczne;

zapobiega przed nadmierną produkcją trującego metanolu podczas fermentacji alkoholowej;

Dawkowanie Pektolasy:

Przyjmuje się dawkowanie enzymu na poziomie:

1g na każde 4kg owoców o dużej zawartości pektyn jak jabłka, wszystkie owoce cytrusowe, porzeczki

1g na każde 8kg owoców o małej zawartości pektyn jak winogrona, czereśnie

Pektoenzym należy dodawać do owoców uprzednio zalanych niewielką ilością gorącej wody (może być to pierwsza dawka syropu cukrowego), jak temperatura nastawu osiągnie 40-500C na 2 godziny przed dodaniem drożdży. Jeżeli pectolasę dodajemy do owoców w temperaturze pokojowej około 250C należy odczekać 4 godziny do dodania drożdży.

SpiritFerm
SPI-R-045
110 Przedmioty

Specyficzne kody

Pektoenzym pektopol 5g –...

3,30 zł
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.