

Płatki z dębu amerykańskiego lekko opiekane. Opakowanie 50g. Nadają aromat dębowy oraz delikatny kokosa i wanilii.
Waga: 50g
Produkowane przez jednego z największych producentów w Europie.
Odmiana dębu: Quercus Alba (amerykański biały dąb)
Sezonowanie: na otwartej przestrzeni / min 18 miesięcy
Sposób użycia: 2g do 4g na litr wina, destylatu lub nalewki. Czas maceracji 3 - 6 tygodni. Czas można wydłużać jednak należy zastosować mniejsze gramatury. Dłuższe leżakowanie daje naszym zadaniem lepsze efekty ponieważ pozwala na wydobycie większej gamy aromatów. W przypadku długiej maceracji warto co jakiś czas sprawdzać alkohol, żeby uniknąć tak zwanego prze dębienia.
Taniny: mniejsza zawartość w porównanie z dębem francuskim
Aromat: słodkie, kokos, wanilia
Im mocniejsze wypiekanie tym mniej wyczuwalne będą aromaty dębowe a bardziej uwypuklą się słodkie i palone.