Filtruj według

Dostępność

Marka

Cena

  • 2,00 zł - 54,00 zł

Pomiar pH / Odkwaszanie

Paski lakmusowe i regulator kwasowości umożliwiają sprawdzenie i, w razie konieczności, zmianę poziomu kwasowości moszczu. W tej kategorii znajdują się akcesoria umożliwiające odczyt kwasowości cieczy. Kolor paska odpowiada poziomowi pH na skali od 1 do 12. Wartość pH nastawu powinna wynosić powyżej 3,2 – wtedy będzie on dobrze fermentować. Przy wartości pH wynoszącej poniżej 3 proces fermentacji może ulec zatrzymaniu. Dlatego wszystkim miłośnikom wytwarzania domowych alkoholi oferujemy niezbędne środki do dokwaszania i pobudzania fermentacji – w tym kwasek cytrynowy i Kwasomix – oraz do odkwaszania nastawu – np. Redukwas czy drożdże winiarskie. Zapraszamy do przejrzenia całej kategorii!

Pomiar pH / Odkwaszanie

Aktywne filtry

Regulator kwasowości Redukwas

Regulator kwasowości Redukwas neutralizuje kwasy zawarte w owocach, a tym samym obniża kwasowość cieczy maksymalnie o 2 g/L. W Polsce, ze względu na klimat, winiarze borykają się często ze zbyt wysoką kwasowością soków i moszczów. Przyjmuje się, że optymalna kwasowość wina powinna wynosić 6–9 g/L. Domową metodą obniżania kwasowości jest rozcieńczenie nastawu wodą. Sposób ten ma jednak sporą wadę: zbyt duży dodatek wody powoduje utratę pierwotnego aromatu i smaku. Klienci, którzy zaopatrzyli się w Redukwas, zamiast dolewać do wywaru wody, mogą obniżyć jego kwasowość bez utraty cennych walorów smakowych moszczu. Redukwas to spożywczy węglan wapnia. W naszej ofercie znajdują się również drożdże winiarskie Enovini, które także służą jako regulator kwasowości. Te często polecane drożdże winiarskie idealne nadają się do win z kwaśnych owoców. Dzięki Enovini z łatwością uda Ci się przygotować idealnie zbilansowane wino, które będzie można zaliczyć do klasy win wytrawnych lub półwytrawnych z kwaśnych owoców.

Kwasomix – mieszanina kwasów naturalnie występujących w owocach

Kwasomix jest odpowiedzią na potrzeby wytwórców alkoholu. Idealnym rozwiązaniem pozwalającym na uzyskanie właściwego poziomu pH napoju jest bowiem właśnie dodanie do niego Kwasomixu. Jest to mieszanina kwasów: winowego, jabłkowego i cytrynowego. Kompozycja ta odwzorowuje mieszankę, jaka występuje naturalnie w owocach. Kwasomix doskonale nadaje się do moszczów z aronii, głogu, dzikiej róży, truskawek czy gruszek oraz do nastawów ze zbóż i miodów. Klienci, którzy amatorsko zajmują się wyrobem wina, piwa lub destylatu, w sklepie internetowym ModernBrew.pl znajdą wiele przydatnych akcesoriów. Zapraszamy do przejrzenia także innych kategorii. Nasza oferta może być inspiracją do odkrycia w sobie talentu do wytwarzania domowego alkoholu oraz znalezienia nowej życiowej pasji!