Rurki fermentacyjne

Fermentacja ma ogromne znaczenie przy wyrobie wina, dlatego, jeśli chcesz się zająć wytwarzaniem domowych trunków, powinieneś zadbać o zaopatrzenie się w odpowiednie akcesoria gorzelnicze. W tej kategorii znajdziesz rurki fermentacyjne, które doskonale się sprawdzą przy domowym winiarstwie. Ich działanie polega na nałożeniu na korek balona lub pojemnika, przez co możliwa jest ocena, czy proces nadal trwa. Użycie rurek fermentacyjnych jest niezbędne, gdyż chroni przed przedostaniem się powietrza do wyrobu. Dodatkowo produkt zabezpiecza trunek przed zanieczyszczeniem owadami czy kurzem – w rezultacie wino będzie wyższej jakości, a jego degustacja odbędzie się bez przykrych niespodzianek.

Rurki fermentacyjne

Aktywne filtry

Akcesoria winiarskie – rurki fermentacyjne

Dostępne na rynku rurki fermentacyjne mogą być wykonane ze szkła lub tworzywa sztucznego. Niestety, w przypadku tych pierwszych często dochodzi do ich uszkodzenia, co wymusza zakup nowych produktów. W naszej ofercie znajdziesz rurki fermentacyjne wykonane z tworzywa sztucznego. Jest to znacznie korzystniejsza alternatywa, gdyż posłużą one przez wiele sezonów winiarskich, bez obawy o ich stłuczenie się czy pęknięcie. Skutecznie odprowadzają one dwutlenek węgla z pojemników fermentacyjnych, a dzięki zamontowanemu kapturkowi, chronią przed owadami, zapylaczami i nadmiernym odparowywaniem wilgoci.

Tworzywo wykorzystane do ich wykonania jest bezpieczne, a do tego niezwykle trwałe. Dzięki przejrzystej konstrukcji, bez trudności można ocenić, czy fermentacja nadal trwa. W efekcie szybciej przeprowadzona zostanie filtracja i przelanie do butelek. Rurki fermentacyjne dostępne w naszej ofercie z łatwością umieścisz na korku balona. W zależności od preferencji możesz zdecydować się na:

Wybór produktu z większą ilością komór pozwala na przeprowadzenie cichej fermentacji.

Rurki fermentacyjne – jak je używać?

Używanie akcesoriów winiarskich takich jak rurki fermentacyjne jest bardzo łatwe. Wystarczy wykonać kilka czynności:

  1. Osadź przedmiot na korku balona.
  2. Nalej wody do rurki fermentacyjnej.
  3. Zabezpiecz ją kapturkiem, dzięki czemu nie będziesz musiał obawiać się o przedostanie się owadów do wyrobu. 

Jednym z częstych problemów jest wyparowanie wody w rurkach podczas fermentacji. Na szczęście zastosowanie kapturka pozwala na zminimalizowanie tego zjawiska, a jednocześnie zapewnia on ujście dla dwutlenku węgla. Warto jednak regularnie kontrolować stan wody, gdyż w trakcie burzliwej fermentacji może zostać wypchnięta. Sprawdzanie rurek to również świetny sposób, aby ocenić, kiedy możliwe będzie przystąpienie do następnych etapów wyrobu wina. Korzystając z produktów w naszej ofercie, z łatwością przejdziesz przez fermentację trunku.