Barwniki

Karmel dwa w jednym – barwnik spożywczy i zaprawka do alkoholu – jest uzyskiwany z palonego cukru. Specyfik ten jest używany do zabarwiania różnych napojów alkoholowych w kolorach od jasnożółtego do ciemnobrązowego w zależności od proporcji. Jasnożółty, słomkowy, o barwie whisky, w kolorze koniakowym oraz głęboki ciemnobrązowy – wszystkie warianty można uzyskać, stosując karmelowy barwnik spożywczy.

Barwniki

Aktywne filtry

Barwnik spożywczy do nalewek

Barwnik spożywczy w płynie łatwo rozprowadzić w alkoholu i uzyskać jednolity odcień w całej butelce lub karafce. Popularne aromaty są również dostępne w proszku, trzeba jednak więcej wysiłku, aby dobrze się wymieszały i nie utworzyły żadnych grudek, które mogą popsuć finalny efekt. Polecamy uniwersalny karmelowy barwnik spożywczy, którego kolor i aromat idealnie zaprawia każdy alkohol – czystą wódkę, a także destylat wyprodukowany domowym sposobem. Dzięki karmelowi można uzyskać wybrany kolor od jasnego żółtego przez bursztynowy kolor whisky po ciemny, koniakowy brąz.

Karmelowa zaprawka do alkoholu

Zaprawka do alkoholu nadająca karmelowy aromat i kolor powstaje z palonego cukru, który poddaje się działaniu wysokiej temperatury, czyli procesowi karmelizacji. W wyniku tego cukier uzyskuje charakterystyczną karmelową barwę. Barwnik spożywczy/zaprawka do alkoholu KARMEL o pojemności 25 ml wystarcza na od 4 do 12 litrów alkoholu w zależności od stężenia. Stosuje się następujące proporcje:

  • 0,2 ml na 1 litr płynu – kolor jasnożółty,
  • 2 ml na 1 litr płynu – kolor whisky,
  • 4 ml na 1 litr płynu – kolor koniakowy,
  • 6 ml na 1 litr płynu – kolor ciemnobrązowy.