Filtruj według

Dostępność

Marka

Cena

  • 5,00 zł - 111,00 zł

Filtracja

Uzyskanie klarownego wina lub nalewki to cel każdego adepta winiarstwa i gorzelnictwa. Jednak aby to było możliwe, nie wystarczy jedynie zlewanie trunku znad osadu. Niezbędne jest filtrowanie nalewki czy wina. W tej kategorii znajdziesz wszystkie akcesoria, które umożliwią Ci uzyskanie idealnej klarowności. W tym celu konieczne będzie skorzystanie z wysokiej jakości sączków do nalewek oraz worków filtracyjnych. Warto wiedzieć, że są to akcesoria, które mogą być wielokrotnie używane podczas winiarstwa i gorzelnictwa, gdyż zazwyczaj jedno filtrowanie nalewki nie jest wystarczające, aby uzyskać odpowiednią przejrzystość trunku.

Filtracja

Aktywne filtry

Filtrowanie nalewek – jak to zrobić?

Klarowanie win i nalewek to czynność, którą należy powtarzać co najmniej kilkakrotnie. Pierwszy etap filtrowania nalewek odbywa się już przy tworzeniu cukrowego syropu, który ma być następnie przelany do nastawu. Podczas rozpuszczania cukru, powstaje piana, która powinna być zebrana. Można to wykonać, przepuszczając syrop przez worek filtracyjny lub sączek do nalewek. Dzięki temu zadbasz o wyrób klarowanego trunku już na pierwszym etapie.

Po przelaniu cukrowego syropu do nastawu i odczekaniu kilku dni należy ponownie przeprowadzić filtrowanie nalewki. W tym celu doskonale sprawdzi się worek filtracyjny ze wzmocnionym dnem, który można nałożyć na pojemnik fermentacyjny. Wykorzystanie takich akcesoriów znacznie ułatwia klarowanie większej ilości nalewki i pozwala na szybkie odcedzenie wszelkich osadów. Warto jednak zadbać, aby worek filtracyjny był:

  • wyprodukowany z materiałów dostosowanych do kontaktu z żywnością,
  • wytrzymały, tak aby nie zerwał się pod ciężarem odsączanego moszczu,
  • wyposażony we wzmocnienia i pręty odporne na działanie substancji kwasowych.

W przypadku, gdy decydujesz się na worek filtracyjny do nałożenia na pojemnik, zwróć uwagę na jego rozmiar. Powinien być kompatybilny z naczyniem fermentacyjnym. Ciekawym pomysłem jest również zdecydowanie się na worek filtracyjny z uchwytem. Jego atutem jest możliwość wykorzystania nie tylko do filtrowania nalewek, ale również przy wyrobie piw czy win. Dzięki uniwersalnej konstrukcji pasuje do większości pojemników filtracyjnych.

Skuteczne sączki filtracyjne do nalewek

Po pierwszym odcedzeniu moszczu i przefiltrowaniu warto zastosować akcesoria, które umożliwią dokładne wyklarowanie nalewki. Należy pamiętać, że oczyszczenie trunku z wszelkich osadów pozwala na uzyskanie nie tylko pięknego koloru, ale również lepszego smaku. Doskonale sprawdzą się sączki filtracyjne do nalewek, które dokładnie usuwają wszelkie drobinki. Dzięki temu Twoje wyroby będą idealnie klarowne. Korzystanie z bibuły filtracyjnej do umieszczenia w lejku to popularna metoda na oczyszczenie destylatów.