Płatki, kostki dębowe

W kategorii płatki dębowe (chipsy dębowe) klienci znajdą najwyższej jakości dodatki do aromatyzowania alkoholu pochodzące od najlepszych, światowych producentów. Oferujemy m.in. amerykańskie płatki dębowe, które idealnie współgrają z destylatem o lekko słodkawym aromacie. Natomiast francuskie płatki do wina nadają świeżości oraz podkreślają owocowy charakter trunku. Także prosto z Francji pochodzą płatki do koniaku, dzięki którym alkohol nabiera prawdziwej głębi. Płatki dębowe mocno opiekane można dodać do miodów pitnych, nalewek oraz wódek, tworząc unikatowe gatunki wódki dębowej na własnych użytek. Zapraszamy do przejrzenia całej kategorii i korzystania z inspiracji produktami ze sklepu ModernBrew.pl.

Płatki, kostki dębowe

Aktywne filtry

Płatki dębowe od najlepszych producentów

W ofercie sklepu klienci znajdą płatki dębowe, wiśniowe, lipowe o różnym stopniu opiekania. Warto zwrócić uwagę na cały proces produkcji oraz kraj pochodzenia kostek i płatków. Dla przykładu francuska dębina jest naturalnie sezonowana na otwartej przestrzeni przez minimum 18 miesięcy. Pozwala to nabrać jej wyjątkowych walorów, które następnie rozdrobnione drewno będzie oddawało do trunku. Nasze płatki do wina są sprowadzane bezpośrednio od jednego z największych francuskich producentów płatków dębowych w Europie. Producent korzysta z najlepszych odmian dębów i zaopatruje branżę w wyroby bednarskie. Mocno opiekane płatki dębowe wytwarzane z sezonowanego dębu francuskiego są bogate w taninę, dzięki czemu podkreślają owocowy smak wina i dają kubkom smakowym więcej uczucia świeżości.

Płatki i kostki dębowe – czym się różnią?

Płatki dębowe, inaczej nazywane chipsami, są bardziej rozdrobnione od kostek, dlatego szybciej wydobywa się z nich aromat. Pozwala to na używanie płatków do wina już w procesie fermentacji. Natomiast większe kostki dębowe doskonale sprawdzają się w procesie starzenia win. Wolniejsze wydobywanie aromatów dębowych doskonale wpływa na czasochłonne tworzenie się bukietu szlachetnych napojów. Warto zwrócić uwagę na poziom opieczenia płatków do koniaku czy wina. Lekko i średnio opiekane wnoszą więcej świeżości i wanilii, natomiast płatki mocno opiekane nadają ostrzejszy charakter. Najwięcej świeżości dodają płatki naturalne, które są również bogate w taninę. Stosując kostki i płatki dębowe, można uzyskać bardzo ciekawe efekty i nadać indywidualny charakter trunkom. Polecamy płatki dębowe francuskie mocno opiekane, płatki dębowe USA z delikatnym posmakiem kokosa i wanilii oraz płatki z drzewa wiśniowego do wina czerwonego i różowego z bogatej oferty sklepu online.